Olli Lehtolan opinnäytetyö käsittelee katsojien turvallisuutta jalkapallo-otteluissa. Tutustu julkaisuun!
Kimmo Räsäsen opinnäytetyö (2019) käsittelee pyrotekniikan ja erikoistehosteiden käyttöä yleisötapahtumissa.
Tapio Säkkisen kirjoittama The Red Book of large-format prints on tietopaketti suurkuvatulosteista esitysteknisessä käytössä ja käsittelee aihetta myös tapahtumaturvallisuuden näkökulmasta.
Ohjeessa käsitellään kuulovammaisille tarkoitettuja äänensiirtojärjestelmiä, erityisesti induktiosilmukkaa, ja annetaan ohjeita äänensiirtojärjestelmän valintaan ja suunnitteluun.
Työterveyslaitos tutki Työsuojelurahaston toimeksiannosta tehostesavujen terveysvaikutuksia ja julkaisi tutkimuksesta tutkimusraportin vuonna 2015.
Savutehosteita käytetään teatteriesityksissä tehostekeinona esityksiä elävöittämään. Tehostesavuja käytetään myös savusukellussimulaattoreissa palomiesten koulutuksessa. Työterveyslaitos selvitti tehostesavuille altistumisen aiheuttamaa oireilua ja keuhko- ja verisuonivaikutuksia. Tulosten mukaan merkittävää terveyshaittaa ei synny, kun käytetään turvalliseksi todettuja tehostesavuja asianmukaisesti.
Tutkimuksessa oli lisäksi mukana mittava joukko teattereita.
SCHEER-raporttiluonnos ledeistä – ei näyttöä suorista terveyshaitoista.
Raporttiluonnos käsittelee niin LED-valonlähteitä yleisesti kuin näyttöratkaisuita.
Teatterikorkeakoulun julkaisusarjassa on ilmestynyt Tomi Humaliston, Kimmo Karjusen ja Raisa Kilpeläisen toimittama teos Avauskulmia – kirjoituksia valosuunnittelusta (2017). Teoksen kirjoitukset käsittelevät valosuunnittelun ja sen koulutuksen historiaa, pohtivat valosuunnittelijan työskentelyä, identiteettiä ja siihen liittyviä tekijyyden määrittelyitä sekä pureutuvat visuaalisen havainnon, läpinäkyvyyden käsitteen ja teknologiasuhteen kysymyksiin. Kirjoituskokoelma juhlistaa osaltaan Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun koulutuksen 30-vuotista taivalta.
TAMK:in Veijo Piikkilä ja Kari Kallioharju ovat yhdessä tehneet selvityksen aiheena: KNX DALI taustoja.
Aineistossa käsitellään KNX/DALI-yhdyskäytävien ominaisuuksia ja käyttöä muutaman esimerkin kautta. Materiaali ei ole kaiken kattava, mutta mukaan on otettu 14 toimittajan KNX/DALI -yhdyskäytävätuotteita. Mukaan on myös liitetty joidenkin toimittajien muita aihetta sivuavia asioita, koska tämän aineiston on tarkoitus olla avoimesti jaettu ja tukea erilaisia KNX/DALI-koulutuksia oheismateriaalina.
Teatterin tiedotuskeskus – TINFO on julkaissut teattereita koskevan tilastokirjan toimintavuodelta 2016.
Näkyykö meneillään oleva teatterisaneerauksien buumi tilastoissa?
Teatteripuolen tilastot ovat kiinnostavia myös AV- ja esitystekniikan näkökulmasta.
Valaistuksen historiaa -verkkokirja on tarkoitettu ensisijaisesti valosuunnittelun opiskelijoiden oppimateriaaliksi. Se soveltuu hyvin myös muille esittävän taiteen ja visuaalisen kulttuurin opiskelijoille ja ammattilaisille, jotka haluavat perehtyä valaistusilmaisuun.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Seinäjoen yksikkö on toteuttanut julkaisun aiheena: TAPAHTUMATURVALLISUUS: tiedottaminen, kapasiteetti ja kuluväylät. Julkaisun kirjoittajina ovat toimineen Kai Hiltunen (aiheena: viestintä ja kriisitiedottaminen) sekä Juha Koivisto (aiheena: tapahtuma-alueen suunnittelu ja yleisökapasiteetti, kulkuväylät ja liikenneratkaisut).
Koetko tila-akustiikan ominaisuuksien kuvaamisen haastavaksi?
Antti Kuusinen sekä Tapio Lokki ovat laatineet tutkimusjulkaisun, joka selkeyttää tila-akustiikan ominaispiirteiden kuvaamista, akustiikkaan liittyvien eri ominaisuuksien alueella.
Anne Myllerin kirjoitus käsittelee AV-ohjausjärjestelmien ja -käyttöliittymien suunnittelua.
Kansallisooppera ja -baletti koosti kattavan artikkelin syksyn 2016 Esitysteknisistä turvallisuuspäivistä (ETTP 2016).
Artikkelin teksti ja valokuvat: Jukka Oja
AVITA ry julkaisi vuosina 2012-2015 audiovisuaalisen viestinnän sähköistä ammattilehteä, AV-Visiota. Kaikki AV-Vision julkaisut löytyvät e-julkaisuina.
AVITA ry:n jäseneksi voivat päästä tahot/organisaatiot sekä henkilöt, jotka toimivat AV-alalla.
Lue jäsenyydestä ja liityTilaamalla AV-alan yleisen uutiskirjeen varmistat ajankohtaisien tietojen saatavuuden!
Tilaa uutiskirje