AV-alan yritykset ja asiantuntijat mediassa:
ROUDAREISTA ON MONEKSI

YLE Jyväskylä haastattelee Viltsu Haapalaa
Photo: Katri Kallio Photography

Yle Jyväskylä oli paikalla Roudarien pikkujouluissa ja teki oheisen jutun, joka valottaa roudarien työnkuvaa sekä tyypillisien tehtävien muutosta vuosien aikana.Jutussa haastateltavina: Ahti Impola, Lotta Ahtinen, Ella Janatuinen, Viltsu Haapala, Jore Marjaranta, Kari Tiitinen sekä Hannu Mertanen.

Juttu valottaa roudarien työtehtäviä, tehtävien muutos vuosien varrella sekä työyhteisön kokoluokkaa tapahtuma-, kulttuuri- ja AV-alan palveluksessa.
Reportaasissa pääsivät ääneen nuoret toimijat sekä alan kokeneet pioneerit.

Tutustu juttuun linkin kautta YLE AREENASTA!

YLE Uutiset / Keski-Suomi kuvaus reportaasista:

Roudareita oli 1960-luvulla alle kymmenen. Nyt heitä on parituhatta. Joukkoon mahtuu muun muassa äiti, joka pyroteknikkona räjäyttelee välillä.

Alkujaan roudari kantoi esiintyjän kamat hänen puolesta. Tänä päivänä roudarit ovat äänen, valon ja kuvan ammattilaisia. Toimenkuvia on monia. Muun muassa äänitysteknikko, järjestelmänrakentaja, bändimiksaaja sekä äänisuunnittelija musikaalissa tai teatterissa.

Isoissa konserteissa pääkitarateknikko huolehtii, että oikea kitara on oikealla kitaristilla viritettynä oikeaan aikaan. Euroviisukisoissa yksi roudari huolehtii siitä, että mikrofonin jalat ovat esiintyjllä oikealla korkeudella.

Liki 400 roudaria kokoontui vuoden 2018 ensimmäisiin pikkujouluihin Jyväskylän Paviljonkiin 2. tammikuuta. Vanhin heistä oli 74-vuotias Kari Tiitinen. Mukana oli myös Vuoden Ääniteknikoksi valittu Viltsu Haapala, joka HIM-yhtyeen lopetettua lähtee Rasmuksen mukana Venäjän kiertueelle. Koollekutsujana oli Akun Tehtaan roudari Ahti Impola. Nyt puhuvat roudarit.