Suomen Valotekninen seura sekä Sähkösuunnitelijoiden NSS ry palkitsivat vuoden 2017 valaistuskohteet Helsingissä 9.11.2017 pidetyn asiantuntijaseminaarin yhteydessä.

vuodenvalaistuskohdeVALO-talossa Helsingissä 9.11.2017 järjestetyssä Sähkösuunnittelijat NSS ry:n asiantuntijaseminaarissa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun voittajat. Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei Helsingin Sataman Länsiterminaali 2, ja ulkovalaistussarjan voitti Muuramen kirkko. Lisäksi kunniamaininnan sai Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelanrannan valaistus.

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö – ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.
Pääarviointiperusteina olivat:
– Valaistus on kohteen käyttötarkoitusta ja arkkitehtonista kokonaisratkaisua tukeva
– Valaistus täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset muun muassa valaistustason, häikäisynrajoituksen, valon värin ja näkömukavuuden suhteen
– Toteutuksessa on käytetty luovasti nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja
– Ratkaisuissa on otettu huomioon taloudelliset ja ekologiset tekijä
– Valaistus on ympäristön viihtyisyyttä lisäävä tekijä
– Toteutus on sopusoinnussa ympäröivän miljöön kanssa

Vuoden valaistuskohde – kilpailu järjestettiin nyt kuudennen toista kerran. Jo viidettä kertaa se järjestettiin erikseen kahdessa sarjassa: sisä – ja ulkovalaistus.
Voittajakohteet jatkavat Suomen ehdokkaina pohjoismaiseen Nordisk Lyspris – kilpailuun.


VUODEN 2017 SISÄVALAISTUSKOHDE: HELSINGIN LÄNSITERMINAALI 2


Kuva: Mikael Lindén

Tuomariston palkintolausunto:
Helsingin Sataman Länsiterminaali 2 on hyvä esimerkki arkkitehtuurin, toiminnallisuuden ja valaistuksen yhdistämisestä. Suunnitt elu perustuu harkittuun kokonaiskonseptiin, jota eri suunnittelualojen hyvällä yhteistyöllä on pystytty noudattamaan. Terminaali on rakennettu palvelemaan nopeaa reittiliikennettä, joten valaistuksen yhtenä tehtävänä on ohjaaminen. Länsisataman terminaalin valaistussuunnittelussa yksinkertainen lineaarisen valoviivan idea erilaisin kattoon ja käsijohteisiin tehdyin sovelluksin tukeekin oivaltavasti väkimassojen johdattelua terminaalirakennuksessa valon avulla. Toisen kerroksen suuresta aulasta avautuu upea näköala merelle. Valtavat ikkunat mahdollistavat myös päivänvalon hyödyntämisen vyöhykkeittäin päivänvalosensoreiden avulla. Valaisimet ja muu tekniikka on onnistuttu integroimaan erinomaisesti puurimoista tehtyyn kattorakenteeseen, jonka johdosta tilavaikutelma on rauhallinen ja häikäisemätön. Tässä kohteessa valaistus integroituu arkkitehtuuriin ja näin sen pitää ollakin!

VUODEN 2017 ULKOVALAISTUSKOHDE: MUURAMEN KIRKKO


Kuva: Touho Hänninen

Tuomariston palkintolausunto:
Alvar Aallon nuoruudessaan suunnittelema Muuramen kirkko on peruskorjauksen yhteydessä saanut arvoisensa julkisivu – ja ulkovalaistuksen.
Kirkko sijaitsee korkealla harjulla, josta valaistus nostaa kirkon hienovaraisesti asukkaiden näkyviin. Häikäisemätön matalilla pollarivalaisimilla toteutettu kävelytien valaistus johdattelee kirkkoon menijät kohti valolla esiin nostettua pyörökaarisyvennystä. Valaistus on toteutettu tarkasti nykyaikaisella projisointitekniikalla välttäen hukkavaloa. Sopivassa suhteessa toteutettu muiden pintojen valopesu tuo koko kirkon näkyviin muodostaen tasapainoisen ja hillityn kokonaisvaikutelman.

KUNNIAMAININTA:

KUUSAMON KIRKKOSAAREN VALAISTUS


Kuva: Henrika Pihlajaniemi

KUUSAMON KELANRANNAN VALAISTUS


Kuva: Esa Kauppi

Tuomariston palkintolausunto:
Kuusamon Kirkkosaareen ja Kelanrantaan toteutettu viihtyisä ja elämyksellinen ympäristövalaistus on esimerkki siitä, miten pienikin kaupunki voi tuoda iloa asukkailleen ja kaupungissa kävijöille. Häikäisemätön ja ympäristöön sopeutettu liiketunnistimilla toteutettu perusvalaistus mahdollistaa turvallisen liikkumisen ja luo turvallisuuden tunnetta antaen kuitenkin tilaa myös elämykselliselle valaistukselle. Älykkäästi ohjattu en ergiatehokas ja nykyaikainen muuttuva ledivalaistus nostaa esiin puustoa ja luonnonelementtejä käyttäen hyväksi tarkasti ohjelmoituja ja sopivasti ajoitettuja väripaletteja. Kirkkosaaressa ja Kelanrannassa Kuusamon kaupunki on antanut asukkailleen keskitalven pimeyteen valoisan joululahjan, josta kuusamolaiset voivat olla ylpeitä ja muut ottaa esimerkkiä.