Avitan uusi jäsen LW Nordics Finland Oy astuu lavalle. Haastattelimme yrityksen maajohtajaa Ville Koskipirttiä, joka avasi meille yrityksen taustoja ja näkemystään av-alan nykytilasta ja tulevaisuudesta.

 

Kerro vähän yrityksenne taustaa

LW Nordics Finland Oy on kansainvälisen emoyhtiön, Lightware Visual Engineering plc:n tytäryhtiö Suomessa. Suomen tytäryhtiö perustettiin keväällä 2023, mutta emoyhtiömme täytti viime vuonna jo 25 vuotta.

Yhtiöllä on toimintaa ympäri maailmaa jo yli 30 eri maassa. Uusia toimistoja, showroomeja sekä koulutuskeskuksia perustetaan jatkuvasti ympäri maailmaa. Yritys on niin kovassa kasvussa, että kolmen vuoden sisällä olemme kokoluokaltamme viiden suurimman eurooppalaisen av-valmistajan joukossa.

 

Mitkä ovat päätuotteenne ja -palvelunne?

Lightware suunnittelee, valmistaa ja myy erittäin korkealaatuisia kuvansiirtoon perustuvia signaalinsiirto-tuotteita yritysasiakkaille.

Tuotetarjontaamme kuuluvat perinteiset hdmi-matriisit sekä signaalinvahvistimet ja -jakajat, markkinoiden edistyksellisimmät hdmi/usb-c kollaboraatio matriisikytkimet, point-to-point muuntimet sekä cat- että kuituversioina, superlaadukkaat usb-c ja hdmi -kaapelit. Lisäksi kasvavana tuoteryhmänä valmistamme myös erittäin laadukkaita “AV over IP” -järjestelmiä sekä 1gb että 10gb verkkoihin. Lähitulevaisuudessa tuotekehitys menee vahvasti kohti automatisoituja huoneohjaus-järjestelmiä kosketuspaneeleineen ja sensoreineen.

 

 

”Ilman verkostoitumista uusien, relevanttien teknologioiden ja innovaatioiden markkinoille tulo veisi huomattavasti enemmän aikaa. Mielestäni paras keino selvitä, kehittyä ja kasvaa on tekemällä yhteistyötä. Ilokseni olen huomannut, että tätä tapahtuu nykyisin todella paljon.”

 

Mikä tekee yrityksestänne ainutlaatuisen?

Lightwaren tuotteet ovat teknologisesti innovatiivisia ja huippulaatuisia ja merkkiriippumattomia. Merkkiriippumattomuus merkitsee sitä, että Lightwaren tuotteet ovat yhteensopivia ja toimintavarmoja myös muiden valmistajien laitteiden ja järjestelmien kanssa. Teemme yhteistyötä lukuisien eri valmistajien kanssa varmistaaksemme laitteidemme toimivuuden “sekaympäristöissä”. Tämä yhteistyö muiden valmistajien kanssa mahdollistaa usein myös täysin uusien innovaatioiden ja teknologioiden markkinoille tulon.

 

Miten av-alan kehitys on näkynyt teidän toiminnassanne?

On ollut ilo seurata av-alan verkostoitumista viime vuosien aikana. Aikaisemmin valmistajat olivat siiloutuneet omiin poteroihinsa tarjoten vain omaa visiotaan tuotteista ja ratkaisuista. Usein loppuasiakkaalle tarjottiin ratkaisuja, jotka olivat yli- tai alimitoitettuja, monimutkaisia tai hankalia käyttää.

Nyt valmistajat kuitenkin verkostoituvat ja tekevät yhteistyössä uusia ratkaisuja asiakkaille. Nämä  “tuoteintegraatiot” mahdollistavat asiakkaille keinon hankkia juuri sopivankokoisen, toimivan, ja helppokäyttöisen ratkaisun, vieläpä todennäköisesti edullisemmin kuin ennen. Ilman verkostoitumista uusien, relevanttien teknologioiden ja innovaatioiden markkinoille tulo veisi huomattavasti enemmän aikaa. Mielestäni paras keino selvitä, kehittyä ja kasvaa on tekemällä yhteistyötä. Ilokseni olen huomannut, että tätä tapahtuu nykyisin todella paljon

 

”Toivomukseni on, että Avitan kautta pääsemme osallistumaan yhteisiin tapahtumiin, jakamaan tietoa sekä teknologiasta että asiakasprojekteista, verkostoitumaan ja toki myös pitämään hauskaa.”

 

Miten ja miksi päädyit itse av-alalle?

Olin 2000-luvun alussa töissä Canonilla tulostus- ja it-ratkaisumyynnin parissa. Siellä tuotetarjonnan suhteellisen pieni osa oli myös projektorit, joten ensi sipaisu av-tuotteista syntyi jo tuolloin. Canonin jälkeen minut rekrytoitiin Sonylle professional-tuotteiden myyntipuolelle, joka olikin sitten tuotetarjonnaltaan puhtaasti av-alaa. Sonyllä tein pitkän uran ja nyt vajaa kaksi vuotta sitten otin uuden haasteen vastaan Lightwarelta.

 

Ville Koskipirtti on tyytyväinen verkostoitumisen lisääntymisestä av-alalla.

Kerro jotain työstäsi ja mitä siinä rakastat?

Av-alalla on mukava työskennellä. Ihmiset, kumppanit ja asiakkaat ovat rentoja ja samanhenkisiä. Kaikkia yhdistää kiinnostus tekniikkaan ja halu toteuttaa audiovisuaalisesti hienoja ja toimivia ratkaisuja.

Työssäni rakastan ehdottomasti eniten tavata ihmisiä, niin uusia asiakkaita kuin vanhoja tuttujakin. Lisäksi minua kiinnostaa työni sisältö. Lightware on tuore valmistaja Suomen markkinoilla, ja on ollut kiva levittää ilosanomaa meistä ja meidän tuotteistamme. On ollut hienoa tarjota Lightwaren tuotteita asiakkaille, jotka ovat jo pitkään tuskailleet, kun jokin ratkaisu tai tuote ei ole toiminut toivotulla tavalla. On ollut mahtavaa kuulla asiakkaiden helpottuneita kommentteja, kun Lightware on ratkaissut heidän ongelmansa.

 

Millaisia tulevaisuuden tavoitteita teillä on?

Lightwaren tavoite Suomessa on kasvaa merkittäväksi peluriksi. Kun alkuponnistus on tehty ja myyntiä saavutettu riittävästi, rekrytoimme lisää henkilökuntaa sekä myyntiin että tukipalveluihin. Lisäksi tavoitteemme on avata paikallinen toimisto, showroomin ja koulutuskeskuksen yhdistelmä suomalaisille asiakkaille. On tärkeää, että tukipalvelut löytyvät läheltä ja paikallisella kielellä.

 

Miten näet, että av-ala kehittyy lähitulevaisuudessa?

Teknologinen kehitys mene alalla hurjaa vauhtia eteenpäin. Tällä hetkellä minua kiinnostaa kovasti nähdä ja kokea mihin esimerkiksi neuvotteluhuoneiden automatisointi tulee etenemään. On myös mielenkiintoista nähdä, mitä uusia toimintoja AI-tuetut järjestelmät pystyvät tarjoamaan ihan perus kaduntallaajalle, joka ei tiedä tai ei ole kiinnostunut eri laitteista. Auttaako AI parantamaan näiden henkilöiden käyttökokemusta?

Av-alan kaupallinen murros on ollut käynnissä jo useamman vuoden ajan. Nähtäväksi jää, tuleeko isommista isompia ja selviytyvätkö pienemmät yritykset murroksessa. Mielestäni kaikenkokoisia ja palvelutarjonnaltaan erilaisia yrityksiä tarvitaan Suomen av-alalla.

Enemmän olen huolissani Suomen av-alan työntekijöiden ikärakenteesta. Riittääkö koulun penkeiltä nuorempaa tuoretta sukupolvea alalle, ja onko av-ala ylipäänsä houkutteleva ala nuorille uusille työntekijöille? Jos ei, miten voimme lisätä alan kiinnostavuutta nuoremmalle sukupolvelle?

 

”Av-alalla on mukava työskennellä. Ihmiset, kumppanit ja asiakkaat ovat rentoja ja samanhenkisiä. Kaikkia yhdistää kiinnostus tekniikkaan ja halu toteuttaa audiovisuaalisesti hienoja ja toimivia ratkaisuja.”

 

Millaisiin av-alan tapahtumiin yrityksenne on osallistumassa lähitulevaisuudessa?

Suomessa Lightwaren päätapahtumat ovat Avita Expo sekä ITK-seminaari. Lisäksi osallistumme kumppaniemme kanssa yhteisiin tapahtumiin ripotellen pitkin vuotta.

Kansainvälisistä tapahtumista ehdoton ykkönen ja suorastaan “must” tapahtuma on ISE -messut Barcelonassa. Siellä esitellään tulevaisuuden tuotteita ja vierailijat pääsevät näkemään ja hypistelemään juuri niitä “makeita” juttuja, joita minä olen täällä Suomen päässä ennakkoon hehkuttanut.

 

Onko sinulla Avitalle terveisiä tai toiveita toimintaan liittyen?

Olen uusi jäsen Avitassa, joten en ihan vielä edes tiedä mitä kaikkea Avitan toiminta kattaa konkreettisesti, mutta toivomukseni on, että Avitan kautta pääsemme osallistumaan yhteisiin tapahtumiin, jakamaan tietoa sekä teknologiasta että asiakasprojekteista, verkostoitumaan, ja toki myös pitämään hauskaa.

 

Avainsanat: , ,