Avita ry & Pro Light+ Sound 2024

Teksti:Juulia Bernhardt

Avita osallistui maaliskuussa Frankfurtin Prolight + Sound -messuille omalla osastollaan. Messut yhdistivät valo-, ääni-, näyttämö-, tapahtuma- ja mediateknologioiden ammattilaiset neljän päivän ajaksi Frankfurtin messukeskukseen. Kyseessä oli Avitan ensimmäinen osallistuminen näille messuille oman osaston voimin.

Kuvassa Juha Lindqvist, Petteri Nissinen, Mikko Aalto ja Mika Kaltala.

Kuvassa vasemmalla etualalla Mikko Aalto, Juha Lindqvist, Juha Lahtinen, Jari Kalinainen ja oikealla Mirja Niininen, Uli Jetzinger, Rasmus Kallio, Janne Engeldahl ja Jarkko Loima

 

Messuille osallistui neljän päivän aikana noin 25 000 vierailijaa viideltä eri mantereelta ja yli sadasta eri maasta. Tapahtumassa esittäytyi yli 500 näytteilleasettajaa ja brändiä. Avitaa osastolla edustivat Jarkko Loima Misto ARTista, Uli Jetzinger Akukonista, sekä Jari Kalinainen ja Mikko Aalto Subtitles Cloudista.

Takana ovat nyt neljä päivää yksillä alan suurimmista messuista Euroopassa. Käydään seuraavaksi läpi messuille osallistuneiden avitalaisten kokemuksia ja tunnelmia messujen annista.

Mikä sai yrityksenne lähtemään messuille? Oletteko aikaisemmin olleet messuilla ulkomailla?

Uli: Olemme käyneet Prolight + Soundissa jo monta vuotta, mutta tähän asti vain vierailijoina. Olemme hiljattain päättäneet kansainvälistää liiketoimintamme entistä enemmän ja kokeilla uusia markkina-alueita. Halusimme testata, ovatko nämä messut oikea foorumi meille.

Jarkko: Misto ART on kansainvälistyvä tuote ja lähdimme messuille brändin tunnettavuuden lisäämiseksi erityisesti Keski-Euroopassa. Messut ovat edelleen loistava paikka tavata myös suomalaisia asiakkaita. Misto ART on ollut aiemmin Prolight + Sound -messuilla, Lontoon ABTT-tapahtumassa ja Berliinissä Showtech-messuilla.

Jari & Mikko: Alkuvuonna Jarkko kyseli alustavasti kiinnostusta lähteä mukaan messuille. Meillä oli tarkoituksena avata ulkomaan päätyä tänä vuonna, joten ei tarvinnut paljoa miettiä lähdetäänkö vai ei. Nämä olivat meidän ensimmäiset messumme ikinä.

”Messut antoivat hyvän sysäyksen kohti kevättä. Saimme uusia kontakteja ja mahdollisuuksia Suomen ulkopuolella, nimi tuli tutuksi ja kiinnostusta riitti.”

Mitkä olivat tavoitteenne messuilla?

Uli: Ensisijaisesti halusimme testata, meneekö viestimme perille: ymmärtävätkö asiakkaat mitä tarjoamme, ja onko se heistä kiinnostavaa. Oli meillä myös haaveena, että saisimme pari konkreettista asiakasta ja kohtaisimme potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Jarkko: Tällä kerralla Misto ARTilla ei ollut varsinaisia myynnillisiä tavoitteita Keski-Eurooppaan. Kotimaa vetää ja työllistää hyvin. Kyseessä oli enemmänkin pitkän aikavälin näkyvyys ja läsnäolo. Avitan puolesta tavoitteena oli luoda ja avata jäsenyrityksille mahdollisuuksia kansainvälistymiselle.

Jari & Mikko: Tavoitteena oli oppia “messukäyttäytymistä”. Nämä olivat meidän ensimmäiset messumme ja samalla kenraaliharjoitukset tulevaa varten. Tietenkin mahdolliset uudet kontaktit ja liidit olivat myös mielessä.

Saavutitteko tavoitteenne?

Uli: Tapasimme 2–3 kiinnostavaa potentiaalista yhteistyökumppania, ei varsinaisia loppuasiakkaita.

Jarkko: Henkilökohtaisesti ja Avitan puheenjohtajan ominaisuudessa koen, että messut olivat onnistuneet uusien avauksien osalta.

Jari & Mikko: Mielestäni saavutettiin ja tavallaan myös ylitettiin. Messut antoivat hyvän sysäyksen kohti kevättä. Saimme uusia kontakteja ja mahdollisuuksia Suomen ulkopuolella, nimi tuli tutuksi ja kiinnostusta riitti. Otimme messuilla ensimmäiset askeleet kohti kansainvälistä tietoisuutta.

”Varsinkin pienelle suomalaiselle yritykselle tämän kaltaiset messut ovat hyvä astinlauta ulkomaille.”

Koitko, että messut tarjosivat hyviä mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja uusien liikekumppanuuksien luomiseen?

Uli: Sanoisin, että 50/50. Toisaalta, en tiedä vielä löytyykö ylipäänsä parempaa tapaa kuin messut. Tapasimme kaksi saksalaista teatterimekaniikan suunnittelijatoimistoa, joiden kanssa voimme kenties aloittaa yhteisiä projekteja.

Jarkko: Kyllä, ehdottomasti. Kansainväliset messut ovat ehdottomasti paras tapa virkistää ja ylläpitää kontakteja, sekä tavata uusia ihmisiä. Vuoden 2024 messuilta jäi plakkariin useita mielenkiintoisia kontakteja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Messuja tarvitaan edelleen digitaalisessa maailmassa. Sain mahdollisuuden tavata erään alalla todella pitkään vaikuttaneen henkilön gaalaillallisen yhteydessä. Muutaman tunnin mittainen keskustelu alasta, markkinatilanteesta ja eri maiden välisistä eroista oli silmiä avaava ja arvokas kokemus.

Jari & Mikko: Varsinkin pienelle suomalaiselle yritykselle tämän kaltaiset messut ovat hyvä astinlauta ulkomaille. Saimme useamman kontaktin suurten esittävän taiteen toimijoiden kanssa. Yhteistyö näiden kanssa olisi todella merkittävä saavutus meille ja mahdollistaisi yrityksen kansainvälistymisen.

”Verkostoituminen kannattaa, sillä kontaktit syntyvät usein odottamattomien reittien kautta.”

Mikä oli henkilökohtaisesti tärkein oivallus tai oppimiskokemus messuilta?

Uli: Verkostoituminen kannattaa, sillä kontaktit syntyvät usein odottamattomien reittien kautta. Täytyy myös selvästi kirkastaa mitä tarjoamme ja markkinoida sitä paljon havainnollisemmalla tavalla.

Jarkko: EU:sta ja tuotteen laadusta huolimatta alkuperällä on väliä. Saksalaiset ostavat edelleen saksalaisilta ja perusteluiksi riittää ’natürlich!’. Myös tuotteen hinnoitteluun tuli perspektiiviä, joka täytyy jatkossa huomioida paremmin.

Jari & Mikko: Liika nöyryys ei ole hyvästä, jos pyritään myymään tuotetta asiakkaille. Messuilta saimme arvokasta palautetta muun muassa ominaisuuksista sekä hinnoittelusta.

”Kansainväliset messut ovat ehdottomasti paras tapa virkistää ja ylläpitää kontakteja, sekä tavata uusia ihmisiä.”

Aiotteko osallistua näille messuille myös tulevaisuudessa?

Uli: Todennäköisesti kyllä!

Jarkko: Kyllä! Misto ART on lähtökohtaisesti kansainväliseksi suunniteltu tuote ja pitkäjänteinen näkyvyys alan tapahtumissa on sisäänkirjoitettu osa toimintaamme.

Jari & Mikko: Asiaa pitää tarkastella ensi vuonna uudelleen, mutta jos päätös pitäisi tehdä tällä hetkellä niin kyllä osallistuisimme.

 

Jos kuvailisit messuja kolmella sanalla, mitkä ne olisivat?

Uli: Inspiroivat, leppoisat ja kiinnostavat

Jarkko: Hyvä tapahtuma verkostoitumiseen

Jari & Mikko: Kansainväliset, rauhalliset ja ammattimaiset

Avainsanat: , ,